Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Ekonomska analiza: Prosječni stanovnik Kine ima sve više novca za trošenje, što to znači za svijet?

PIŠE:
Objavljeno:

U zadnju godinu ili dvije, mediji su puni zabrinjavajućih tekstova o usporavanju rasta kineskog gospodarstva. Nakon više od tri desetljeća dvoznamenkastog rasta, zadnjih godina kineski BDP raste po stopi od šest ili sedam posto godišnje. No dok se odvija proces sporijeg rasta BDP-a istodobno se odvija i proces osnaživanja kineskih potrošača. Kinezi postaju bogatiji, imućniji, imaju dublji džep pa u konačnici mogu više trošiti. A kada građani najmnogoljudnije zemlje svijeta, Narodne Republike Kine (1.38 milijardi stanovnika), počnu više trošiti i zahtijevati više proizvoda i usluga, onda to svjetsko gospodarstvo itekako osjeti. Postoje naznake da će u budućnosti kineski građani trošiti sve više i više. U tom segmentu usporavanja biti neće jer su "nezreli" kineski potrošači željni kupovine svega što si prije nisu mogli priuštiti.

Do 2020. u Kini će biti 167 milijuna kućanstava, tj. skoro 400 milijuna "mainstream potrošača" - kako ih nazivaju analitičari savjetodavne menadžmentske tvrtke McKinsey & Company. To su potrošači čiji se godišnji prihod domaćinstava kreće između 16 000 i 34 000 $ i oni čine tzv. srednju klasu. Sve veći broj kineskih potrošača srednje klase uzdrmat će svjetsko gospodarstvo.

Posljednjih godina vlada u Pekingu nastoji izvršiti preorijentaciju gospodarstva s izrazito izvoznog gospodarstva baziranog na investicijama na gospodarstvo orijentirano na domaćoj potrošnji. Politički vođe u Pekingu znaju da izvori i resursi na kojima se temeljio rast kineskog gospodarstva tri desetljeća (investicije, jeftina radna snaga, migracija sa sela u gradove) ne mogu više pokretati gospodarstvo na pravi način pa moraju iznaći nova rješenja. Sve veći broj građana sa sve većim prihodima pravo je rješenje koje može usmjeravati kinesku ekonomsku aktivnost ka rastu.

Prema Jeffreyju Towsonu, koautoru knjige "Jednosatna kineska potrošačka knjiga: Pet kratkih priča koje objašnjavaju brutalnu borbu za jednu milijardu potrošača", brzi rast srednje klase u Kini je "nova sila" koja treba biti razmatrana neovisno od ukupnog stanja kineskog gospodarstva. Euromonitor smatra da će Kina doprinijeti više nego bilo koja druga država rastu potrošnje svjetskih potrošača od danas do 2030. Kina je već sada najveće izvozno tržište za 43 države, npr. SAD je najveće izvozno tržište za samo 32 države. Do nedavno su tvrtke sanjale da naprave dobar biznis u Americi, a sada gledaju prema nepreglednoj masi željnih kineskih kupaca.

Kako Kinezi postaju sve bogatiji tako se i mijenja okruženje kineskih kupaca. Kineski kupci okreću leđa načinu kupnje u kojoj je na prvom mjestu cijena, te sada sve više uzimaju u obzir čimbenike poput brenda, kvalitete i statusa proizvoda kojeg kupuju. Specifičnost kineskih kupaca jest da su vrlo promjenjivi te vrlo brzo mijenjaju svoje potrošačke ukuse. Ono što je bilo privlačno jučer, nije danas. Naime, Kinezi gube povjerenje u originalne proizvode kad se pojave falsifikati na tržištu, a oni u Kini nisu rijetkost: od igračaka preko hrane i pića do lijekova.

Kineske slavne osobe mogu snažno prodavati neke proizvode. Npr. kad je 2002. košarkaš Yao Ming potpisao ugovor za Houston Rocketse to je označilo boom NBA-a u Kini. U Yaovoj prvoj sezoni 12 tv postaja u Kini je otkupilo tv prava na prijenose NBA utakmica. Broj gledatelja Houston Rocketsa putem tv ekrana se povećao s jednog na trideset milijuna. Fascinantno.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.