Egipat: od MMF-a i brutalne privatizacije 90-ih do smjene političke elite i novog pred-revolucionarnog stanja

D. Marjanović
vrijeme objave: Utorak - 29. 01. 2013 | 16:30
Izgleda kako svakih nekoliko mjeseci Egipat ulazi u "najnestabilnije doba nakon pada Mubaraka" i zaista, sudeći prema aktualnim scenama nasilja i uvođenju izvanrednih mjera, doima se kao da je još jedna "faza" na pomolu. Zapravo, istina je da se radi o jednoj te istoj fazi koja s vremenom na vrijeme eskalira, no nemir u egipatskom društvu prisutan je još od siječnja 2011.

Jedan od razloga zašto ova post-revolucionarna podrhtavanja ovako dugo traju je izuzetna strateška važnost Egipta i veliki utjecaj stranih sila koje nastoje osigurati bar jedan dio utjecaja na Egipat nakon Mubaraka. Drugi razlog je sama okarakterizacija događanja iz siječnja 2011. Već je u žargon ušla izreka "egipatska revolucija", no da li smo zaista svjedočili revoluciji prije 2 godine? Što je revolucija zaista? Sama riječ poprilično je ukaljana njenim nepravilnim korištenjem. Živimo u vremenu kada je svaki novi proizvod, od praška za rublje do aparata za brijanje - "revolucionaran". U tom kontekstu, i previranje u Egiptu je "revolucionarno", no samo u tom kontekstu.

U stvarnosti, revoluciju u Egiptu nismo gledali - bar ne još. Prava revolucija, bila ona u domeni politike, društva, znanosti, nužno predstavlja promjenu paradigme, uvodi nov način gledanja na mnoge aspekte - u slučaju države, primarno na aspekte ekonomije i društva.
Govorimo o novom načinu vladanja, novom načinu vođenja politike, ekonomije, odnosa prema društvenim klasama itd. Što je tzv. "revolucija" u Egiptu zaista donijela revolucionarnoga? Teško je naći i jedan konkretan primjer. Neki tvrde kako su Egiptom zavladali "Islamisti", no ni to nije baš precizna definicija. Što je to islamističko u današnjem Egiptu izuzev trivijalnosti i propagandnih zakona? Kakvi li su to "Islamisti" koji hrle po MMF-ove kredite?
Ovo što je na snazi u Egiptu primjer je desničarskog konzervativizma koji igra na kartu podjela u društvu.

Naravno, to ne znači da bi za Egipat bio pozitivan dolazak "konkretnijeg" Islamizma na vlast, no tada bi barem mogli reći da se u zemlji desila neka stvarna revolucija, promjena za koju bi mnogi mogli zauzeti stav - da li se radi o progresu ili o nazadovanju. Uzmimo kao ogledni primjer Iran i revoluciju 1979. koja je bila i dan danas se predstavlja kao "Islamska revolucija". Za razliku od Egipta tada su se zaista odigrali revolucionarni aspekti - srušena je monarhija, uvedena je teokracija, trajno je definirana unutarnja i vanjska politika, često dijametralno suprotna od dotadašnje itd.
Naravno, što mnogi...
» za nastavak čitanja, molimo pretplatite se.
Ostanak američke vojske i kolonijalna narav pakta između SAD-a i Afganistana Kada kaos postane isplativije stanje od mira: u susret desetljećima novih ratnih vrtloga Analiza: Bez kompromisa u Hong Kongu će se ponoviti ili Kijev ili Tiananmenski trg Borba za orwellijansko ministarstvo istine: Ciklus "agenda-novac-lobi-mediji" Analiza: Realpolitik, opasnost od njegovog deficita i neodustajanje od ideologija Hoće li tenkovi ponovno ulaziti u Barcelonu? Referendum o odcjepljenju Katalonije Ostavština američke aneksije i kolonijalizma: Treba li Portoriko postati nezavisna država? Analiza: Pragmatična strana anti-ISIL koalicije i "uljez" koji već stvara probleme Ulazak u Siriju: Koji su konačni planovi za južnu granicu NATO-a? Analiza: Počeli su američki napadi u Siriji - lovci, bombarderi, dronovi i Tomahawk Opasno kockanje: Zašto se milijuni eura u novčanicama krijumčare diljem Europe? Zašto se četvrtina želi odcijepiti od SAD-a? Američke secesije u povijesnom kontekstu Atena i dalje kao prijetnja politici mjera štednje: Ruši li Syriza vlast u proljeće? Osvrt: Kraj rata u Ukrajini, narodna stvar, oaze pravičnosti i Vatikanski ugovori Oslobođeni turski zarobljenici - kakav će sada biti stav Ankare prema ISIL-u? Alibaba, najveći IPO i pokoravanje Dalekog Zapada: Što će sve progutati kineski gigant? Narod Škotske odabrao ostanak u Britaniji - Analiza: Što ishod znači za Europu? Povijest Škotske: nezavisnost kao identitet i Britanija kao privremeni zaklon
copyright advance.hr 2014 | kontakt informacije | uvjeti korištenja