X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Edi Rama ne isključuje uniju Albanije i Kosova

PIŠE:
Objavljeno:

U američkom časopisu za politiku Politico albanski premijer Edi Rama je naznačio da se ne može isključiti politička unija Albanije i Kosova ako se zaustavi proces proširenja Europske unije na Zapadnom Balkanu. Razgovor se vodio ponajviše oko stanja u susjednoj Makedoniji, gdje je ustavna kriza obuhvatila i vladu u Tirani jer su makedonske političke stranke etnički albanski orijentirane otišle u glavni grad Albanije kako bi porazgovarali o izbornim i poslijeizbornim taktikama. Ovakva aktivnost albanskih stranaka u Makedoniji izazvala je nevjericu među Makedoncima, koje sada albanska zajednica traži da se albanski jezik prizna kao drugi službeni jezik u Republici Makedoniji. Mnogi u tome vide početak ostvarivanja plana tzv. Velike Albanije, a izjava Rame je samo dodatno stavila ulje na vatru.

Albanski premijer je time htio upozoriti na opasnosti koje slijede na Balkanskom poluotoku, odnosno na njegovom zapadnom dijelu, ako se neće nastaviti proces europskog širenja. EU već godinama ne promišlja aktivno o proširenju članstva na Zapadni Balkan, a nakon ulaska Hrvatske čini se da je zaključen proces prihvaćanja novih članica. Osobito je to bolno za Albaniju, zemlju koja je zajedno s Hrvatskom primljena u NATO Savez, ali nije nastavila svoju putanju prema članstvu u Uniji. S obzirom na to, Rama smatra da se ništa ne može isključiti.

Na pitanje Politica da li je nezamisliv plan ujedinjenja Albanije i Kosova, Rama je rekao da nije: 'Jedini način očuvanja Balkana u miru i suradnji jest ostaviti otvorena vrata EU, ostaviti jasnu perspektivu, ostaviti pozitivne osjećaje prema Europi. Nitko se ne bi htio okrenuti sebi i tražiti manje unije, svi se žele ujediniti u velikoj uniji. Ali ako nema nade, nema perspektiva, nema prostora, onda naravno da se male unije mogu ostvariti'. Ali takva 'mala unija' koju spominje umjetnik, bivši košarkaš i gradonačelnik Tirane koji se prometnuo od socijalističkog premijera može postati velika glavobolja Bruxellesu i svim drugim regionalnim zemljama.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.