X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Društveno-ekonomske promjene na Kubi, Raul Castro: "Naš cilj je prosperitet Kube u kojem će mlade generacije preuzeti zastavu Revolucije i izgradnju socijalizma"

Predsjednik državnog vijeća ministara, general armije Raul Castro sudjelovao je na plenarnoj sjednici kubanskog parlamenta koja je posvećena analizi procesa vezanih za društveno-ekonomske promjene koje vlada Kube sprovodi u cilju jačanja kubanske ekonomije i maksimalno mogućeg otklanjanja posljedica više desetljeća blokade u cilju boljeg života svojih građana.

Podsjetimo, ekonomski rat koji Sjedinjene Države vode protiv Kube, najduži je i najsuroviji u povijesti, blokada je očiti genocidan čin i predstavlja flagrantno kršenje Međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih Naroda. Sedam od svakih 10 Kubanaca od rođenja je živjelo podnoseći i izdržavajući posljedice blokade.

Blokada nije samo pitanje odnosa dvije zemlje, to je postalo pitanje međunarodnih odnosa. Blokada spriječava Kubu u trgovini s SAD-om , kao i da prima turiste iz te zemlje. Zabranjuje Kubi da koristi dolar u svojim transakcijama i da dobija kredite ili obavlja poslove s američkim bankama ili njihovim podružnicama u drugim zemljama.

Najteže od svega toga je što blokada SAD-a nameće svoje kriminalne odredbe odnosima Kube s ostalim zemljama svijeta. Blokada proganja poduzetnike drugih zemalja, ne samo američke, već sve one koji pokušaju ostvariti investicije na Kubi. Prijeti im se zabranom ulaska u SAD, njima i njihovim obiteljima, pa čak i suđenjem pred američkim sudovima.

Američka blokada također zabranjuje poduzećima iz ostatka svijeta da izvoze u SAD proizvode koji sadrže kubanske sirovine i spriječava ta poduzeća da izvoze na Kubu proizvode ili opremu koja bi sadržala više od 10% američkih komponenti.

Od 2004 godine sankcionirano je 85 poduzeća zbog tobožnjeg kršenja blokade Kube. Zabranjuje se podružnicama američkih poduzeća u trećim zemljama da trguju s Kubom. Na primjer, kada je brazilsku firmu "Oro Rojo" kupilo jedno američko poduzeće, storniralo je prodaju Kubi mesa u konzervi namijenjenog bolesnima od SIDE, kao dio jednog projekta sa Svjetskim fondom za borbu protiv SIDE, malarije i tuberkuloze. Kompanija "Chiron Corporation" je poslije kažnjena s 168.500 dolara 2004. godine zato što je jedna njena europska filijala izvezla Kubi dva dječja cjepiva.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

Poštovani, riječ je o tekstu starijem od 60 dana te je stoga komentiranje zatvoreno.
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.