X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Donald Trump i Bliski istok: Kako je najnestabilniji dio svijeta dočekao vijest o novom američkom predsjedniku

PIŠE:
Objavljeno:

Bliskoistočni lideri općenito su zadovoljni izborom Donalda Trumpa za američkog predsjednika. Sa svih strana dolaze čestitke i nadanja u bolji odnos s Washingtonom u idućem razdoblju. S obzirom da je Hillary Clinton trebala nastaviti Obaminim smjerom, ali s više intervencionizma i odlučnosti, takav stav bliskoistočnih zemalja ne čudi. Većina zemalja ne vjeruje američkom intervencionizmu, ali ipak žele vidjeti aktivnu ulogu američkog političkog vrha u rješavanju mnogobrojnih problema Bliskog istoka.

Zanimljivo ispitivanje javnog mnijenja u osam bliskoistočnih zemalja izašlo je tjedan dana prije izbora. Ispitivanje je napravio Arapski centar u Washingtonu. Velika većina, 67 posto ispitanika, ima negativan pogled na američku vanjsku politiku u regiji. Ipak, 70 posto ispitanih je favoriziralo Hillary Clinton, iako je ona jedna od najžešćih pratitelja upravo takve američke politike. Donald Trump je dobio samo 13 posto potpore, ali se takav nesrazmjer tumači ponajviše Trumpovom antimuslimanskom retorikom tijekom predizborne kampanje. Ispitanici su djelomično i proturječni - 26 posto smatra da se SAD ne trebaju miješati u poslove arapskih zemalja, ali mnogi od njih smatraju da među američkim prioritetima mora biti borba protiv Daeša, donošenje mira u Siriju, te završetak Izraelsko-palestinskog sukoba. Tako je vidljiva sklonost američkoj konstruktivnoj snazi, ali ujedno i manjak iskrenosti i kvalitete u odnosima Washingtona prema pojedinim zemljama.

Postoje i određene razlike među zemljama. Tunižani su očito htjeli Clinton za predsjednicu, pa je nekih 65 posto ispitanih izjavilo da imaju vrlo ili donekle pozitivno mišljenje o njoj. Naime, kad je Tunis započeo svoju tranziciju prema demokraciji, Clinton je bila na čelu State Departmenta, te Tunižani žele vidjeti veću potporu demokratskim tranzicijama u regiji. U Maroku se radi o još većoj brojci - čak 70 posto Marokanaca ima pozitivna mišljenja o Hillary Clinton, koja je bila bliska monarhiji i prihvaćala marokanski zahtjev za suverenim vladanjem nad Zapadnom Saharom. Saudijci žele pojačanu američku ulogu u borbi u Jemenu, te ih nije pretjerano briga tko će biti stanovnik Bijele kuće. Iračani su već skeptičniji. Tek 28 posto stanovnika Iraka smatra da će idući predsjednik donijeti značajne promjene u američkoj vanjskoj politici. U ispitivanjima su naglasili visoka očekivanja od Clinton i najmanje negativna očekivanja od Trumpa, što pokazuje široko razočarenje posebno drugim mandatom Baracka Obame.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.