X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Detaljan pogled na Hezbollah: o njihovoj političkoj i vojnoj snazi, odnosu s Iranom i Sirijom, ratovima s Izraelom i budućnosti Libanona

PIŠE:
Objavljeno:

Nestabilnost režima u Siriji, ekstremističke skupine tzv. Islamske države, stalna napetost s Izraelom, ali i jenjavanje podrške na svojim područjima, ponovno govore o krhkosti održive institucionalizacije Hezbollaha na Bliskom istoku. Još uvijek na listi terorističkih organizacija, Hezbollah je značajno drugačiji od svojih početaka. Njegova snaga, ne samo među libanonskim šijitima, govori o institucionaliziranosti kao političke stranke, ali novi uvjeti pružaju izazov koji će odrediti budućnost Hezbollaha – ali i cijelog Libanona.

Hezbollah je nastao usred Libanonskoga građanskog rata (1975.-1990.). Rat je institucionalizirao jazove u državi koja je podijeljena religijom, životnim standardom i regionalnim razvojem (vrlo urbanizirana obala, planinska sela i gradovi). Tijekom 20. stoljeća Libanon je pokušao provesti konsocijacijsku demokraciju koja je završila u ratu i stalnim uplitanjem Izraela i Sirije u unutarnje prilike u Libanonu. Desetljećima marginalizirana, libanonska šijitska zajednica bila je ranih 1980-ih rastrgana između sljedbeništva palestinskih fedajina koji su se pod okriljem PLO-a borili protiv Izraela i iranskog utjecaja, koji je nakon Islamske revolucije postao najjače uporište šijizma u svijetu. U teškim uvjetima i pod utjecajem sirijske vojne prisutnosti, Islamska republika odlučila je poslati svoje vojne stručnjake da obučavaju budući Hezbollah. Akciju je vodio tadašnji iranski veleposlanik u Siriji, Ali Akbar Mohtašamipur. Nove postrojbe stvarale su se u sirijskim kampovima, da bi potom bili prebačeni u Južni Libanon, gdje je šijitska zajednica najjača, a vojni potezi Izraelaca najžešći.

Od 1997. Hezbollah je na popisu terorističkih skupina američkog State Departmenta. Iz američkog gledišta, uvrštavanje "Božje stranke" ima svoje dobre razloge. Hezbollah je bio ključan u napadu na američko veleposlanstvo u Bejrutu 1983., u talačkim krizama od predsjednika Američkog sveučilišta u Bejrutu do novinara i šefova CIA-e između 1982. i 1991. Hezbollah je također oteo TWA zrakoplov koji je letio iz Atene u Rim 1991. Nakon 2001., pojavnost na listi terorista dobilo je svoju veću važnost uslijed Rata protiv terorizma. Hezbollah je zauzvrat optužio SAD da sponzorira međunarodni terorizam te da su odgovorne za smrt najvećeg broja nedužnih u svijetu, te da su glavni trgovac oružjem i instrumentima mučenja.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.