X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Britanci ponovno na izborima: Političke igre Therese May

PIŠE:
Objavljeno:

U iznenadnoj i neočekivanoj izjavi britanska premijerka Theresa May je u utorak 18. travnja pozvala na održavanje prijevremenih općih izbora 8. lipnja, kojim se traži novi jak mandat konzervativaca u vrijeme kada je uključena u pregovore o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Ispred Downing Street 10, May je rekla da će tražiti Donji dom parlamenta da podupre njezin poziv na izbore koji se održavaju samo dvije godine nakon posljednjeg biranja i tri godine prije idućih zamišljenih izbora u svibnju 2020. Pritom je izjavila da su Britanci glasovali za napuštanje EU u lipnju i da je cijela zemlja stala zajedno iza te odluke, ali to nisu učinili i političari. Političke razlike, kaže May, pružaju rizik mogućnosti uspješnog Brexita, gdje će Britanci moći 'kontrolirati vlastiti novac i donositi vlastite zakone'.

U Donjem domu britanskog parlamenta konzervativci imaju malenu većinu, tek 330 od 650 mjesta, pa je May ukazala da oporba vjeruje kako će zbog male vladine većine oslabiti volja konzervativaca te da će Konzervativna stranka promijeniti svoj stav o napuštanju europskog zajedništva. U tome su u krivu, kaže premijerka koja pokušava pronijeti imidž Margaret Thatcher kroz svoje djelovanje, jer podcjenjuju volju kojom Konzervativci žele završiti posao. Taj posao je tek u začetku, jer je prošlog mjeseca započeo dvogodišnji proces napuštanja EU tijekom kojega se moraju ispregovarati svi uvjeti odlaska iz ove supranacionalne organizacije i dogovoriti novi odnosi Londona i Bruxellesa. Ti će pregovori započeti kroz nekoliko tjedana.

Zašto onda izbori? Premijerka smatra da, ako ne bi došlo do novih izbora, pregovori s EU će dosegnuti najteži stadij tijekom idućeg izbornog ciklusa. Podjele u Westminsteru, gdje se nalazi parlament, stoga predstavljaju rizik za uspješan Brexit i mogu nanijeti štetu i nestabilnost Otoku. Da bi to ostvarila, May treba potporu dvije trećine parlamentarnih zastupnika. Čelnik najveće oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn je odmah pozdravio odluku premijerke nazvavši ju prilikom britanskom narodu za glasovanje za vladu koja će na prvo mjesto staviti interese većine. Corbyn je izrazio zadovoljstvo što će opet imati priliku pokazati da Laburisti stoje uz narod Britanije. Rana istraživanja pokazuju da May znatno vodi pred Corbynom, koji je svojim socijalističkim idejama doveo do snažnog razdora unutar Laburista.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.