X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Analiza: Uloga Iranske Revolucionarne Garde u Siriji

PIŠE:
Objavljeno:

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) potvrdila je da je brigadni general Hosein Hamedani ubijen u Siriji. Hamedani je možda najviši iranski general koji je ubijen u Siriji tijekom četverogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji. Imao je značajnu ulogu u glavnim događajima Islamske republike, od Iransko-iračkog rata i postizbornih prosvjeda 2009., do sve većeg iranskog učešća u potpori sirijskoj vladi i predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Prema izjavi IRGC-a, Hamedani je ubijen u noći 8. listopada u gradu Alepu od strane terorista Daeša (ISIL). Izjava govori da je Hamedani štitio hram unuke proroka Muhameda Zejneb, koji se nalazi u Damasku, te da je jačao islamski front otpora protiv terorista. Posljednji ispraćaj generala obavljen je u Teheranu 11. listopada. Hamedani je jedan od osnivača IRGC-a u zapadnoj iranskoj provinciji Hamedan. Nakon Islamske revolucije 1979., kao član IRGC-a, pomogao je u stišavanju ustanka u iranskoj provinciji Kurdistan tijekom Iransko-iračkog rata. U tom ratu, koji je trajao osam godina, Hamedani je zapovijedao brojnim važnim jedinicama. Napisao je iz tog vremena dvije knjige 'Mjesečina u Hajenu' i 'Brate, to je dužnost'.
Godine 2009. Hamedani je bio zapovjednik jedinice IRGC-a, Teheranskog voda Mohamad Rasulalah, kada su izbili ulični prosvjedi nakon predsjedničkih izbora poznati kao Zelena revolucija. General Hasan Firuzabadi, načelnik glavnog stožera iranskih oružanih snaga, sjetio se njegove uloge u tom prosvjedu te podsjetio na njegovo zaustavljanje američkog udara u tim nemirima.

Hamedanijeva najnovija uloga jest ustanovljavanje narodne milicije u Siriji. U travnju 2015., u raspravi oko svoje uloge u Siriji, Hamedani je izjavio da se iranske savjetodavne akcije sastoje od nadzora i aktiviziranja mobilizacijskih centara s kulturalnim fokusom. On je potvrdio da iranska vojska nije htjela stvoriti posebno ponašanje na frontu ili dizajnirati načela, već da su utrošili vrijeme na praktične korake prema stvaranju jedinstva i časti. Te skupine organizirane su od sirijskih sunita, alevita, kršćana i ismailita te da se kultura svete obrane sirijske mladeži treba predstaviti kao takav model. Zanimljivo, izraz 'sveta obrana' jest upravo naziv koji Iran službeno upotrebljava za Iransko-irački rat.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.