Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Analiza: eskalacija ekstremizma u Ukrajini i sve veća opasnost od fašističke revolucije

PIŠE:
Objavljeno:

Situacija u Ukrajini poprilično se zakomplicirala zadnjih dana. Nekoliko važnih trendova treba već u početku istaknuti. Kao prvo, argumentima lako dokazivo licemjerje Zapada, naročito Europske Unije - predsjednik Viktor Janukovič ovih dana postaje glavna meta medijske propagande te ga se pokušava prikazati diktatorom.

Daleko od toga da je Janukovič neki veliki pozitivac - nakon što je, mora se naglasiti, legitimnim putem, osvojio vlast 2010., najavio je veliku borbu protiv korupcije. No, barem mi koji živimo u Hrvatskoj dobro znamo što se često krije iza pompoznih najava o borbi protiv korupcije. Izgleda kako je slična situacija i u Ukrajini - Janukovičevi prijatelji i članovi obitelji postali su izuzetno bogati i utjecajni, operiraju cijelom mrežom profitabilnih kompanija, dok je njegova kupnja luksuzne rezidencije svakako pokazatelj i njegovog karaktera u zemlji koja grca u siromaštvu unatoč ogromnim prirodnim resursima.

No, u jesen 2010. svega nekoliko mjeseci nakon što je pobijedio na izborima - koji su ovog puta međunarodno priznati, za razliku od onih 2004. kada ga se optuživalo da su izbori namješteni te nakon što je na valu tih optužbi buknula pro-zapadna "Narančasta Revolucija" - Janukovič je bio uvaženi gost u Berlinu, Bruxellesu i drugim EU centrima. Timošenko je poražena na izborima, no tada je još bila na slobodi. Dočekali su ga jako prijateljski, kao i tih godina Bashara al-Assada u Parizu. Za Zapadnu Europu Janukovič je tada bio čovjek koji će uvesti uvijek poželjne "reforme" i otvoriti širom vrata zemlje stranim investitorima.

Ništa se loše u to vrijeme o ukrajinskom predsjedniku nije pisalo na Zapadu, a njegov najstariji sin, Aleksandar Janukovič, tada se već izdigao kao jedan od najvećih "biznismena" u ukrajini - po zanimanju zubar, počeo je graditi uredske zgrade i hotele u istočnom ukrajinskom gradu Donjecku.

Zašto je Europa šutila o ovom očitom nepotizmu i korupciji? Zato jer je Viktor Janukovič, za vrijeme prvog sastanka s liderima EU u Bruxellesu, posebno naglašavao kako će Ukrajina i dalje ostati članica NATO-ovog partnerskog programa. Nije obećao učlanjenje, ali je istaknuo kako je partnerstvo s NATO-om važno za Ukrajinu. "Ukrajina ne može živjeti bez ovog partnerstva, jer Ukrajina je velika zemlja", rekao je još u svibnju 2010. To je bilo dovoljno, Janukovič je službeno zagovarao "neutralnu Ukrajinu", ali nije skrivao želju za sve jačim odnosima sa Zapadom.

3. lipnja 2010. ukrajinski parlament je odbacio pristupanje Ukrajine bilo kojem vojnom savezu, ali je suradnja s NATO-om dozvoljena. Dan nakon Janukovič je rekao kako se protivi priznavanju Abhazije, Južne Osetije i Kosova naglasivši kako se radi o kršenju međunarodnog zakona. Još jedan pokazatelj da je Janukovič ozbiljno zagovarao neutralnost kada je riječ o vanjskoj politici.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.