Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Analiza: Egiptu prijeti MMF-ova "doktrina šoka"

PIŠE:
Objavljeno:

Prošlo je više od godine dana od kontroverzne egipatske revolucije i zemlja se danas nalazi na rubu duboke ekonomske krize. Proteklih 14 mjeseci na scenu su stupile brojne političke frakcije, ideje i pokreti, no svo to vrijeme ekonomija ide silaznom putanjom - Egipat danas pred sobom ima problem kako financirati deficit u budžetu dok se zalihe stranih valuta naglo smanjuju.
Uskoro bi politika još jednom mogla pasti u sjenu ekonomije, jer - gledano iz retrospektive - upravo je taj fenomen i doveo do egipatske revolucije i rušenja dugogodišnjeg saveznika SAD-a, Hosni Mubaraka.

Priče koje nam se plasiraju, da su narodni bunt pokrenuli kojekakvi aktivisti neumorno "tweet-ajući" i "share-ajući" revolucionarne sentimente, su obične besmislice i služe isključivo kao podizanje kredibiliteta ponekim udrugama koje jako dobro žive od svog opskurnog rada.
To je kao da ovih dana vojska Ugande uspije uloviti stanovitog gerilca po imenu Joseph Kony - tko bi se nametnuo medijima kao izuzetno zaslužan za takav ishod? Ne treba tražiti dalje od psihički labilnih individualaca kao što su Jason Russel i njemu slični.

Prema svemu sudeći, egipatska revolucija je prije svega inducirana velikim ekonomskim problemima - ponajviše vrtoglavom porastu cijena hrane. Naravno, činjenica da je Hosni Mubarak puna 3 desetljeća bio podobni operativac na američkoj platnoj listi, svakako je pridonijela elementu gnjeva.
Narodni ustanak bio je gotovo neminovan - jer nema toliko "borbene ideologije" koja će pokrenuti široke narodne mase kao što je to glad ili - ponekad još i više - osjećaj nadolazeće gladi.

Dok nam raznorazne američke ne-vladine organizacije i dalje prodaju bajke o tome kako su oni digli narod na noge protiv despota, prava istina je sasvim drugačija, a poprilično je i čitljiva iz slijedećih grafova (podaci MMF-a i Svjetske Banke):

Grafikon: prosječna cijena hrane u Egiptu (2007-2011) - prvi "pik" u 2008. bio je obilježen velikim neredima i sukobima. Nadolazeća "revolucija" se doslovno mogla predvidjeti za 2011.

Grafikon: FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) prikaz cijena hrane na globalnom tržištu. Iz ovih podataka je jasno vidljivo kako je početak 2011. (revolucija u Tunisu, Egiptu) bio vrhunac po pitanju cijene hrane.

Ipak, svrgavanjem Hosni Mubaraka aktualni ekonomski problemi u Egiptu i dalje prijete stabilnosti.
Iz političke perspektive, Egiptom upravljaju dvije skupine - vojna hunta, koja je dobrim djelom sastavljena iz nomenklature svrgnutog Mubaraka, i nove političke Islamističke skupine predvođene Muslimanskom Braćom.
Islamisti su preuzeli vlast nad parlamentom, ali svojim dolaskom u poziciju političke moći neće nimalo olakšati svakodnevnicu stanovnicima Egipta.

Ono što se do sada čulo od strane Islamista nisu ništa drugo no obične populističke floskule kojima se nastoje dodvoriti širokim narodnim masama.
Tako su primjerice Islamisti konstatirali kako je "Izrael najveći neprijatelj Egipta", na oduševljenje mnogih koji su zamjerali Hosni Mubaraku prijateljske veze s Tel Avivom. Takve i slične demagogije imaju samo jedan cilj - učvrstiti novu vlast. S druge strane, Islamisti su itekako skloni suradnji s MMF-om - potez koji bi osiromašeni Egipat mogao baciti još više na koljena.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.