Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

8 minuta borbe na nebu koja je mogla promijeniti sve na zemlji: Priča o američkom pilotu koji je srušio sirijski Su-22 i tako okončao 18 godina nebeskog mira

PIŠE:
Objavljeno:

Zadnji puta kada su američke zračne snage srušile tuđi vojni zrakoplov bilo je 1999. za vrijeme kampanje na Kosovu - sve do ove godine. Naime, 18. lipnja ove godine američke snage srušile su sirijski vojni zrakoplov tvrdeći kako on izvodi napade na pro-američke SDF snage južno od grada Tabqah u provinciji Raqqa.

Incident je ozbiljno zaoštrio odnose između SAD-a i Rusije te je u fokus stavio vrlo nepredvidljive poteze otkako je vlast u Washingtonu preuzeo Donald Trump. Naime, njegov prethodnik jest aktivno vodio kampanju smjene režima u Siriji te je odobrio i omogućio programe naoružavanja sirijskih militanata, no nije niti jednom izveo direktan javni napad na sirijsku vojsku - Trump je pak to u manje od pola godine učinio najmanje dva puta.

Prvi put izveo je napad krstarećim raketama na sirijsku zračnu vojnu bazu na prostoru provincije Homs, a nakon toga je uslijedio ovaj incident s rušenjem sirijskog vojnog zrakoplova.

Sada pak iz prve ruke možemo saznati što se točno dogodilo tog dana jer je pilot američkog zrakoplova F/A-18E Super Hornet, Michael Tremel, odlučio podijeliti svoja iskustva s britanskim vojnim listom Save the Royal Navy.
F/A-18E Super Hornet polijeće Ističe kako je cijela bitka sa sirijskim Su-22 vojnim zrakoplovom 18. lipnja trajala oko 8 minuta.
Sirijski Su-22 Tremel tvrdi kako se suočio sa zrakoplovom koji je bombardirao SDF snage te kako je on osobno donio odluku o rušenju sirijskog vojnog zrakoplova. U izvještaju američke vojske navodi se kako je sirijski Su-22 srušen u skladu sa "pravilima sukobljavanja" te kako je Tremel prvo ispalio jednu raketu - infracrveni navodeći AIM-9X Sidewinder - no ta raketa promašila je sirijski zrakoplov ili je sirijski pilot uspio izbjeći prvi napad. No, nakon toga Tremel ispaljuje drugu raketu - radarski navodeću AIM-120 AMRAAM - a ona pogađa svoj cilj.
AIM-9X Sidewinder raketa - nije pogodila cilj "Ja osobno nisam direktno komunicirao sa sirijskim lovcem, ali dato mu je nekoliko upozorenja od strane našeg zrakoplova za nadzor. Da, u konačnici ispalili smo raketu i srušili metu u zraku, no sve što smo zapravo napravili je da smo pomogli snagama na terenu koje odrađuju težak dio posla borbe protiv ISIL-a", istaknuo je Tremel.
AIM-120 AMRAAM raketa - pogađa cilj Navodi kako nije vidio sirijskog pilota kako iskače, ali ističe da je njegov kopilot vidio. On sam ne smatra da je rušenje sirijskog vojnog zrakoplova neki veliki uspjeh - "Kada mislite o rušenju, u sklopu šire slike... Ja i moj kopilot odradili smo više od 400 misija u sklopu potpore savezničkim snagama na terenu", rekao je.

Američki pilot Tremel očito smatra kako je to bio "samo još jedan dan na poslu", ali njegov potez imao je dalekosežne posljedice. Naime, nakon rušenja sirijskog vojnog zrakoplova Rusija je proglasila cijelu zapadnu polovicu Sirije zonom zabrane leta za američke zrakoplove.

"Svaki zrakoplov međunarodne koalicije, bilo da je riječ o vojnom zrakoplovu ili o dronu, detektiran zapadno od rijeke Eufrat bit će legitimna meta za ruske protuzračne sustave", navodi se u izjavi ruskog ministarstva obrane neposredno nakon američkog rušenja sirijskog vojnog zrakoplova.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.