Zatvori

Na današnji dan: 21. Prosinac

na današnji dan, slika1941. - u mjestu Rudo (BIH) osnovana je I. proleterska brigada NOVJ-a, što je ujedno bio i početak JNA, oružanih snaga buduće Federativne Narodne Republike Jugoslavije (kasnije SFRJ).

Prva proleterska narodnooslobodilačka udarna brigada je formirana 21. prosinca 1941 . godine u mjestu Rudo.
Odluku o formiranju brigade donio je Centralni komitet KPJ , a formirao ju je Vrhovni komandant NOV i POJ Josip Broz Tito . Na dan formiranja imala je 1.200 boraca.
Prvi zapovjednik brigade bio je narodni heroj Koča Popović.
Prva borba brigade, kod sela Gaočića i Mioča, 22. prosinca 1941 . godine slavila se danom Jugoslavenske narodne armije .
Prva proleterska udarna brigada je na svom ratnom putu prešla više od 20.000 kilometara. U njenim borbama borilo se više od 22.000 ljudi iz cijele Jugoslavije .
Imala je više od 7.500 poginulih, ranjenih i nestalih boraca, a izbacila je iz stroja više tisuća neprijateljskih vojnika.

Pozdravni govor druga Tita povodom trogodišnjice osnivanja:

"Neizmjerno dug, trnovit, krvav ali slavan put ima 1. proleterska brigada. Mrtva tijela boraca vaše brigade pokrila su mnoga bojišta u Bosni, Hercegovini, Crnoj Gori, Dalmaciji, Srbiji, ali iz njihove krvi niče bratstvo i jedinstvo, niče nov život jedne sretne, nove Jugoslavije. Mjesta mnogih palih sinova Šumadije i Crne Gore iz 1. proleterske brigade ispunili su sinovi junačke Bosne, Like, Dalmacije, Srbije itd. Danas 1.proleterska brigada predstavlja simbol bratstva i jedinstva u borbi za oslobođenje naše zemlje i stvaranje naše slavne Narodnooslobodilačke vojske."

izvor: wikipedia.org

Na današnji datum: 21. Prosinac

Rođeni na današnji dan: 21. Prosinac

1914.Ivan Generalić, hrvatski slikar naive († 1992.)
1873.Blagoje Bersa, hrvatski skladatelj i glazbeni pedagog († 1934.)

Umrli na današnji dan: 21. Prosinac

1375.Giovanni Boccaccio, talijanski književnik (* 1313.)
copyright advance.hr 2015 | Impressum | uvjeti korištenja
advance.hr 2015      Kontakt      Uvjeti